Σπιτική πλαστελίνη: η αποκάλυψη!

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Δε με ξέρετε ακόμη πολύ καλά, αλλά σας λέω, ότι είμαι ο απόλυτος DIY-τύπος! Όπως συνηθίζω να λέω, μέχρι και αυτοκίνητο θα προτιμούσα να φτιάξω μόνη μου, αντί να το αγοράσω έτοιμο! Έτσι για τη χαρά της γνώσης και της δημιουργίας! 
Γι' αυτό το λόγο, το ίντερνετ είναι ένας πολύ καλός μου φίλος, που κάθε μέρα που φανερώνει νέα δημιουργικά μυστικά!
Χτες το βράδυ που λέτε, ψάχνοντας εξεπιτούτου για σπιτική παστελίνη της οποίας είμαι παιδιόθεν μεγάλη fan,  έπεσα πάνω σ' ένα πολύ όμορφο ελληνικό blog, το Stay Sunny
Εκεί βρήκα τη συνταγή, και αφού είδα ότι είχα όλα τα υλικά, αποφάσισα να το επιχειρήσω άμεσα. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν είχα ξινό, αφού δεν ξέρω καν τι είναι!
Το Stay Sunny μας οδηγεί σε αυτή την ξένη ιστοσελίδα, όπου βρήκε την αρχική συνταγή. Εκεί αντί για ξινό, λέει "cream of tartar", που είναι το γνωστό μας από τη Βέφα Αλεξιάδου, κρεμόριο, το οποίο είναι το τρυγικό κάλιο, που προκύπτει από το μούστο. Το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, σε μορφή σκόνης, στο ράφι των μπαχαρικών.
Το ξινό ή το κρεμόριο, χρειάζονται για τα οξέα τους, και για να γίνει πιο ελαστική η πλαστελίνη μας, απ' ότι κατάλαβα.
Το Stay Sunny, προτείνει να το αντικαταστήσουμε με ξίδι.
Κάπου αλλού, είδα ότι μπορούμε να το βάλουμε χυμό λεμονιού, για να μυρίζει και πιο ωραία.
Εγώ, έβαλα λευκό ξίδι, μια κουταλιά της σούπας για τη μισή δόση. Καλύτερα να έβαζα λεμόνι, η πλαστελίνη μου μυρίζει ξίδι! Δεν ξέρω, βέβαια, αν θα ήταν ίδια η υφή.
Η ποσότητα βγήκε περίπου όσο δύο μπαλάκια του τένις.

Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα:
  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • 125 ml νερό
  • 125 γραμμάρια αλάτι
  • 1 κουταλιά λευκό ξίδι
  • λίγο ελαιόλαδο*
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή
Τα ανακάτεψα όλα αυτά σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα είχε πήξει και είχε κολλήσει όλο στο κουτάλι μου. Έτσι πρέπει να γίνει. Το έβγαλα αμέσως και το ζύμωσα καλά-καλά για να γίνει λείο και να ενσωματωθεί το χρώμα, που δεν είχε απλωθεί παντού. Μια χαρά ενσωματώθηκε το χρώμα και με το ζύμωμα. Απ΄ότι διαπίστωσα, τελικά, δε χρειάζεται να το ρίξετε από πριν. Κάντε το όλο άσπρο και χωρίστε το σε κομμάτια, που θα χρωματίσετε μετά. Η υφή της πλαστελίνης είναι υπέροχη. Πολύ εύπλαστη και μαλακή.

Εγώ έβαλα μπλε χρώμα, αλλά όπως βλέπετε, μου βγήκε πράσινο! Μετά θυμήθηκα το Μοβ Διαγωνισμό της Κατερίνας και πρόσθεσα μπόλικο κόκκινο, και λίγο μπλε ακόμα. Ευτυχώς βγήκε αρκετά μοβ!
Προσοχή όμως, στο χρώμα ζαχαροπλαστικής που βάφει τα χέρια όταν είναι αυτούσιο. Κάντε μια γουβίτσα στο ζυμαράκι, στάξτε το χρώμα μέσα και φυλακίστε το. Μετά ή ζυμώστε με γάντια, ή τυλίξτε το σε μια  μεμβράνη και πιέστε για να πάει παντού το χρώμα χωρίς να το πιάσετε.
Όταν ενσωματωθεί καλά, είναι πια ασφαλές να το αγγίξετε με γυμνά χέρια.
Αν παρόλα αυτά λερωθείτε, διάβασα ότι μπορείτε να αφαιρέσετε το χρώμα ζαχαροπλαστικής από τα χέρια με οδοντόκρεμα, ή με λευκό ξίδι, ή με πάστα από νερό και σόδα (όχι όλα μαζί!). Πάντως όλα θέλουν αρκετή ώρα τρίψιμο!

Όσο για τη συντήρηση της πλαστελίνης, πρέπει σίγουρα να την έχουμε σε αεροστεγή συσκευασία (τάπερ ή μεμβράνη).  Κάποιοι λένε εκτός ψυγείου, κάποιοι εντός. Εγώ, χτες το βράδυ την άφησα εκτός και σήμερα μου φάνηκε ότι είχε χάσει λίγη από την αρχική της ελαστικότητα, γι' αυτό τώρα το πρωί την έβαλα στο ψυγείο. Μετά από μια ώρα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αν και όταν χαλάσει, θα σας ενημερώσω.

*Αν θέλετε να είναι πλήρως "φαγώσιμη" και ασφαλής για τα παιδιά, βάλτε λάδι φαγητού. Αν δε σας απασχολεί τόσο αυτό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι με baby oil. 
Επίσης, (δική μου έμπνευση) μπορείτε να στάξετε και μια σταγόνα αρωματικό έλαιο κουζίνας, για να μυρίζει καλύτερα.

ΥΓ. Κάποια site προτείνουν κορν-φλάουρ αντί αλευριού, για καλύτερη υφή.


36 σχόλια:

  1. Τώρα που διαβάζω την συνταγή σου την βλέπω και live στο MEGA από τους "Κηπουρούς", έτσι δεν μου έμεινε καμία απορία.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμέσως οι κηπουροί να μου κλέψουν την ιδέα! Τς τς τς! Σα δε ντρέπονται!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. ρε παιδια βοηθηστε λιγο μονο με κρεμοριο γινετε???με τι μπορω να το αντικαταστησω?

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία η συνταγή σου και την βρίσκουμε και όποτε θέλουμε! Από την τηλεόραση ποιος να τη θυμηθεί. Άσε που κι αυτοί από το ίδιο μέσο την βρήκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Katy! Καλά σίγουρα, δύσκολα θα βρεις κάτι που δεν έχει ξαναγίνει! Ειδικά με το ίντερνετ, όλα είναι χιλιοειπωμένα! Το καλό είναι να δοκιμάζεις και να κάνεις τις δικές σου παραλλαγές!

      Διαγραφή
  3. αααα σουπερ!!!λοιπον,θα την φτιαξω και αφου γινεται και με κορν φλαουρ ακομα καλυτερα γιατι η μικρη μου εχει αλλεργια στην γλουτενη,μην την δοκιμασει και εχουμε αλλα...φιλακια και συνεχισε το ψαξιμο και για αλλα τετοια υπεροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε !!!!!
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!!!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία η συνταγή αυτή και φαίνεται οτι έχει πολύ καλή υφή και ελαστικότητα.Ευχαριστούμε για τα μικρά μυστικά που μοιράστηκες μαζί μας...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία , ευχαριστούμε πολύ , εύκολη και χρηστική , Λίνα μου .
    Το ξινό που αναρωτήθηκες είναι λεμόνι σε στερεά μορφή που το βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bravooooooooooooo!!!!!!! :D
    to xino einai lemoni se mpoukali!
    http://www.papadeasvinegar.gr/site/images/products/lemon.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωτότυπο!!!!! Τελικά στο διαδίκτυο βρίσκεις τα πάντα!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Σίγουρα θα χρειαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ετοιμαζω κατσαρολες!!!! θα φτιαξω και εγω γιατι παιζουμε πολυ με πλαστελινη!!!!!
    Ελπιζω να τα καταφερω γιατι ποιος γλυτωνει απο τα μικρουλια μου!!!!!!!!!

    χαχαχαχα!!!!
    φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και τις επιμέρους πληροφορίες!

    Το ξινό είναι κιτρικό οξύ, σε φακελάκι (είναι σκόνη, με άσπρο χρώμα) και το βρίσκεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο σταντ των μπαχαρικών. Προμηθεύσου, γιατί εκτός από την χρήση στην πλαστελίνη, χρησιμοποιείται σε γλυκά του κουταλιού, ενώ ανακατεμένο με νερό βγάζει τα άλατα από το βραστήρα (βάζεις νερό μαζί με ξινό και το αφήνεις να βράσει).

    Η πλαστελίνη σου σίγουρα θέλει στο ψυγείο, γιατί χάνει την υγρασία της (το νερό που περιέχει) πιο γρήγορα, όταν είναι έξω και ειδικά σε ζεστό περιβάλλον. Όπως ο αυτοξηραινόμενος πηλός...

    Φιλάκια πολλά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Έλλη μου για τις επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες! Θα ψάξω και για το ξινό, γιατί μ' αρέσουν και οι μαρμελάδες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. λινα ωραια η συνταγη σου, μονο που δεν πειραματιστηκες στο χαλι(!)ξεραινεται και φευγει ευκολα ή λιωνει μεσα στα ταπετα;φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ'όσο βλέπω, Ελένη μου, δεν ξεραίνεται πολύ εύκολα! Απ' τη μια καλό είναι αυτό, αλλά για το χαλί μάλλον όχι και τόσο καλό!

      Διαγραφή
  12. Τέλεια ιδέα!!!! Πολύ ωραία κατασκευή!!! Δεν πολυσυμπαθώ τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, αλλά να που είναι χρήσιμα! χιχι!
    Καλό σ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέρον... Κοίτα τι μαθαίνει κανείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία!!!!Ευχαριστώ πολύ!!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάρα πολύ εύκολη.... και το σημαντικό για μένα είναι ότι είναι κατάλληλη για μικρά παιδάκια!!! Ότι μπορούμε να φτιάξουμε με τα χέρια μας αξίζει να το προσπαθήσουμε... Μπράβο σου Λινάκι! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Σόφη μου! Είναι όντως απολύτως ασφαλής για τα παιδάκια. Εξάλλου και να τη φάνε, σίγουρα θα τη φτύσουν αμέσως με τόσο αλάτι! Χαχα!

      Διαγραφή
  16. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!! Είχα σκοπό να φτιάξω κάποια στιγμή πλαστελίνη αλλά σκεφτόμουν ότι σιγά μην τα καταφέρω!!! Θα την τολμήσω κάποια στιγμη.
    Σ'ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας Λίνα.
    Καλώς βρεθήκαμε λοιπόν:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, Δήμητρα! Είναι πολύ εύκολο πραγματικά, σίγουρα θα τα καταφέρεις!

      Διαγραφή
  17. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ,ΤΕΛΕΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ,ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες, Giasmin! Περιμένω αποτελέσματα και απόψεις!

      Διαγραφή
  18. την εφτιαξα σημερα και ειναι τελεια!!καναμε 5 χρωματα και η μικρη το απολαυσε,της εχω δωσει κατι κουπ πατ και ακομα φτιαχνει σχεδια και μετα τα βαζει και στο φουρνο της!!φιλακια Λινα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαίρομαι πολύ που το δοκιμάσατε! Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες προέκυψαν...Εγώ την έχω καταβρεί με την πλαστελίνη γιατί κρατάει πολύ ώς ποσότητα και αν την αποθηκεύσεις καλά (εγώ τη βάζω σε απλά σακουλάκια τροφίμων που τα κολλάω πάνω της) κρατάει πολύ και σαν ποιότητα. Επίσης διατηρείται μια χαρά και εκτός ψυγείου, τουλαχιστον αυτή που φτιάχνω εγώ. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, καλώς ήρθες! Η συνταγή σου ήταν πολύ καλή! Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω με ξινό ή κρεμόριο, γιατί εμένα έχει χάσει πια την ελαστικότητά της και κολλάει στα χέρια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  20. μπαινει στα υποψιν να δοκιμαστει αμεσα
    αντε γιατι βαρεθηκα τις βολτες πηγαινε ελα στα γνωστα παιχνιδοκαταστηματα μονο και μονο για play doh!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλημέρα, μπορεί να σε ανακάλυψα αργά, αλλά τρέχω να προλάβω, έχω μπροστά μου λίγες ώρες πριν δω τα εγγονάκια μου που συνεχίζουν να τρώνε την πλαστελίνη (αγοραστή!) τους αρέσει πολύ! κι'εγώ τρελαίνομαι ! τα ντουλάπια μου συνήθως είναι γεμάτα απο μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, ότι βάλει ο νους σου και ας μη τα χρησιμοποιώ, οταν θέλω να ριλαξάρω, ανοίγω ασυναίσθητα και τα κοιτάζω! μια σταγόνα θα ρίξω στο μάτι της κουζίνας, κάτι θα σκεφτώ της στιγμής και θα ασχοληθώ ότι δουλειά και αν έχω που επείγει! Δεν είχα κρεμόριο και σήμερα απελπισμένη γιατί είναι Κυριακή έψαξα να βρώ τι είναι αυτό το κρεμόρια που μόνο ακουστά το είχα και δεν είχα ασχοληθεί, βιάζομαι, θέλω να φτιάξω αρκετά μπαλάκια είναι δύο τα ζουζουνάκια μου. Σ'ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή