Τούρτα σοκολάτα | Συνταγή | Γλυκά

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016


Σας είχα υποσχεθεί τη συνταγή για την τούρτα σοκολάτα που έφτιαξα στο πάρτι γενεθλίων της προηγούμενης ανάρτησης και σήμερα ήρθε η ώρα να σας την παρουσιάσω. Έχω δοκιμάσει αρκετά σοκολατένια παντεσπάνια για τούρτες και έχω καταλήξει σε αυτό, γιατί είναι μακράν το πιο σοκολατένιο και έχει την τέλεια υφή για τούρτες. Είναι μαλακό, αλλά κόβεται πανεύκολα, ακόμα κι όταν είναι ακόμα σχετικά ζεστό και μπορείτε να φτιάξετε με ευκολία πολυόροφες τούρτες, χωρίς να φοβάστε ότι θα καταρρεύσουν. Η κρέμα είναι πολύ εύκολη και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε τούρτα παγωτό.
Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν.


Τι θα χρειαστείτε:

Για το παντεσπάνι

1 φλιτζάνι βούτυρο
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αβγά
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι κακάο
2 3/4 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη

Για την κρέμα

1 τσίγκινο κουτί μόρφατ
1 ζαχαρούχο γάλα
4 κουταλιές της σούπας κακάο

Για τη γέμιση (extra)

125 γρ. κουβερτούρα
4 κουταλιές της σούπας γάλα

Για τη διακόσμηση

Ό,τι σας κάνει κέφι!

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά να ενσωματωθούν.

Σε άλλο μπολ, έχουμε ανακατέψει όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, μπέικιν, σόδα, αλάτι).

Σε τρίτο μπολ, διαλύουμε το κακάο στο βραστό νερό και περιμένουμε να κρυώσει εντελώς.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ λίγο από το υγρό, λίγο από το στερεό μείγμα.

Το τελικό μείγμα είναι αρκετά υγρό. Μην το φοβηθείτε.

Βάλτε το σε ένα ταψί (περίπου 25 εκ. διάμετρο) με αποσπώμενη βάση (για εύκολο ξεφορμάρισμα), στο οποίο έχετε στρώσει ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώστε και αλευρώστε τα τοιχώματα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει καθαρό.

Το κέικ θα έχει φουσκώσει αρκετά στο κέντρο. Αφήστε να κρυώσει και κόψτε προσεκτικά με ένα μεγάλο μαχαίρι το βουναλάκι. Όταν είναι πλέον επίπεδο, χωρίστε το στα δύο με το ίδιο μαχαίρι.

Φτιάξτε το σιρόπι. Αφήστε απλά τη ζάχαρη με το νερό στη φωτιά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αφήστε να κρυώσει.

Βρέξτε το παντεσπάνι με το σιρόπι.

Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αραιώστε με λίγο γάλα, ή ζεστάνετε το γάλα και βάλτε μέσα την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει. Ανακατέψτε καλά.

Απλώστε την μισή ganache στο παντεσπάνι.

Φτιάξτε την κρέμα. Χτυπήστε τη μόρφατ στο μίξερ και όταν αρχίσει να διογκώνεται, προσθέστε το ζαχαρούχο και τελευταίο το κακάο κοσκινισμένο. Χτυπήστε 6-8 λεπτά, να αφρατέψει καλά.

Απλώστε τη μισή στο πρώτο παντεσπάνι. Βάλτε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλάβετε.
Διακοσμήστε απλά ή βάλτε όλη σας την τέχνη!

Το αποτέλεσμα είναι απίστευτα πλούσιο και σοκολατένιο! Η κρυμμένη στρώση ganache επάνω στο παντεσπάνι, κάνει πιο εύκολο το άπλωμα της κρέμας, αποτρέπει την κρέμα να απορροφηθεί από το παντεσπάνι και φυσικά είναι μια πεντανόστιμη "τραγανή" έκπληξη!

Μετά από αρκετούς πειραματισμούς, πρόσφατα κατέληξα σε αυτή τη συνταγή, που είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη και με τη γεύση της ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς σοκολοτοφάγους!

Καλή όρεξη!
Φιλάκια
Λίνα aka linaaaap



Εμφάνιση → 5 σχόλια: