Τα βιβλία του Ιουλίου | Διάβασα και σας προτείνω

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016


Φίλοι, στο αντίστοιχο άρθρο του Ιουνίου σας μίλησα για τα βιβλία που επρόκειτο να διαβάσω, και έτσι δεν είχα ολοκληρωμένη άποψη, απλά έναν μεγάλο ενθουσιασμό, που βιαζόμουν να μοιραστώ μαζί σας!
Αυτό το μήνα όμως, θα σας μιλήσω για τα βιβλία που διάβασα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα για να σας συντροφεύσουν στις παραλίες τον επόμενο μήνα, και δεν είναι λίγα. Ξεκινάμε αμέσως:



1. Το βιβλίο της Κατερίνας, του Αυγούστου Κορτώ. Γνώρισα τον Αύγουστο Κορτώ μέσα από τα social media, και οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν μου είχε δημιουργηθεί η επιθυμία να διαβάσω κάποιο από τα βιβλία του. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζουμε τους νέους Έλληνες συγγραφείς και αφού είχα βομβαρδιστεί κυριολεκτικά από τη διαφήμιση που είχε δεχτεί "Το Βιβλίο της Κατερίνας", αποφάσισα να το προσθέσω στη συλλογή μου και να του δώσω μια ευκαιρία.
Δε βγήκα χαμένη. Η ιστορία είναι από μόνη της δυνατή και ιδιαίτερα σκληρή, αλλά ο τρόπος που ο συγγραφέας αποδίδει μια αυτοβιογραφική κατάσταση χωρίς ενδοιασμούς και συναισθηματισμούς είναι ασυναγώνιστος. Πρωταγωνίστρια είναι η Κατερίνα, η μητέρα του αφηγητή, η οποία παλεύει σε όλη της τη ζωή με την ψυχική ασθένεια. Αυτή η ζωή ολόκληρη περνάει μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη, και πιάνει τον εαυτό του σε κάθε σελίδα, πότε να αγαπάει την Κατερίνα, πότε να την μισεί, πότε να σαστίζει μαζί της και να μένει μετέωρος. Αυτή η συνεχής αγωνία της ηρωίδας και των ανθρώπων που την αγαπούν, μπαίνει στο πετσί σου και σε στοιχειώνει, λες και είσαι μέλος της οικογένειας. Σίγουρα πάντως, όταν τελειώσετε την ανάγνωση, κάτι θα έχει αλλάξει μέσα σας και θα το κουβαλάτε για αρκετό καιρό.


2. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Harper Lee, το οποίο είχα διαβάσει και παλιότερα, αλλά το είδα στη λίστα της Πέτρας και το ξαναέπιασα. Ομολογώ ότι πρώτα είδα την ταινία με τον Gregory Peck, και μετά αγόρασα το βιβλίο. Ξέρετε, όταν βιβλία και ταινίες μπλέκονται, συνήθως κάποιος βγαίνει χαμένος με διαφορά. Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση. Αριστουργηματικό, βραβευμένο με Πούλιτζερ, το βιβλίο της Harper Lee,  θίγει το θέμα του ρατσισμού στον αμερικανικό νότο τη δεκαετία του 1930, μέσα από το βλέμμα δυο μικρών παιδιών. Πατέρας τους, ο ινδαλματικός σήμερα χαρακτήρας του Άττικους Φιντς, ένας τίμιος και άμεμπτος δικηγόρος, που μεγαλώνει τα παιδιά του μόνος του μέσα σε μια σκληρή και ταλαιπωρημένη από τη φτώχια κοινωνία. Πάντα επίκαιρο το βιβλίο αυτό, θα σας συγκινήσει βαθύτατα και θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας. Όσο για την ταινία, μιας και αναφέρθηκε, επίσης βραβευμένη με τρία Όσκαρ, θα σας ταξιδέψει σε άλλα μέρη κι εποχές και θα σας μπάσει αμέσως στη μελαγχολική ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου και στο όλο mood που είναι απαραίτητο για την βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της ιστορίας.


3. Girl Online, της Zoe Sugg ή Zoella. Θα έχετε καταλάβει ότι είμαι μεγάλη φαν της 26χρονης Zoe, και του παραμυθένιου lifestyle που αυτή προωθεί μέσα από τα video της στο YouTube και τα social media γενικότερα. Κυρίως τη θαυμάζω γιατί ξεκίνησε από ταπεινή beauty blogger  και YouTuber και ουσιαστικά έχτισε μια μικρή αυτοκρατορία μόνη της. Γι' αυτό και όταν είδα το πρώτο της μυθιστόρημα στα online ράφια του βιβλιοπωλείο, σκέφτηκα "γιατί όχι"; 
Πρόκειται για ένα εφηβικό μυθιστόρημα, με πρωταγωνίστρια την Πένι, η οποία διατηρεί ένα ανώνυμο blog, όπου εκμυστηρεύεται στους αναγνώστες της όλα της τα μυστικά. Όλα τα καθημερινά προβλήματα της εφηβείας, έρωτες, φιλίες, οικογένεια, ανασφάλειες, ξεδιπλώνονται μέσα από τις αναρτήσεις της. Η συγγραφέας, μέσω της ηρωίδας της, θίγει επίσης κάποια πιο σοβαρά ψυχολογικά θέματα, αφού όπως η ίδια έχει παραδεχτεί, υποφέρει από αγχωτική διαταραχή (anxiety) και κρίσεις πανικού. Αν δεν είστε φαν του νεανικού μυθιστορήματος, χαρίστε το στην κόρη, την ανιψιά ή τη μικρή σας αδελφή. Σίγουρα θα το εκτιμήσει. Εμένα πάντως μου αρέσει να διαβάζω τα πάντα, και να μην αρκούμαι στα κλασικά.


4. Φιλοσοφικά Εγκλήματα, του Philip Kerr. Μια από τις νεότερες προσθήκες στη βιβλιοθήκη μου, που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει όσο περισσότερα βιβλία μυστηρίου αντέχει η... τσέπη μου. Ε, βέβαια, η βιβλιοθήκη διψάει, αλλά εγώ πληρώνω! Στο θέμα μας τώρα. Πολλά είχα ακούσει για το αστυνομικό μυθιστόρημα του Philip Kerr, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος στα ελληνικά. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στα αγγλικά το 1992, με τον τίτλο A Philosophical Investigation, και μας διηγείται την φουτουριστική ιστορία της αστυνομικής έρευνας για μια σειρά δολοφονιών που γίνονται εις βάρος μια συγκεκριμένης ομάδας ανδρών, οι οποίοι σύμφωνα με μια απόρρητη έρευνα είναι δυνητικά βίαιοι εγκληματίες. Ίσως οι πολλές επιστημονικές ορολογίες, και τα ονόματα να σας κουράσουν λίγο, αλλά πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ματιά στην ψυχολογία του εγκληματία. Δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζονται μια κι έξω, αλλά θα σας κάνει ευχάριστη παρέα αρκετές μέρες. Σίγουρα, πάντως, θα διαβάσω και άλλα βιβλία του ιδίου.


5. Evil Under the Sun, της Agatha Christie, στη γλώσσα πρωτοτύπου αυτή τη φορά. Επειδή αυτές οι εκδόσεις τσέπης που βγαίνουν τα βιβλία της Agatha Christie στα ελληνικά μου χαλάνε την αισθητική, -κυρίως λόγω του μεγέθους τους γιατί οι μεταφράσεις είναι πολύ καλές- αποφάσισα να ξεκινήσω τη συλλογή μου της αγαπημένης συγγραφέως μυστηρίου στα αγγλικά, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Η συγκεκριμένη έκδοση, την οποία αγόρασα online, δυστυχώς με απογοήτευσε (αισθητικώς και πάλι), γιατί είναι το βιβλίο είναι πολύ μικρό σε μέγεθος και στην ουσία είναι pocket size. Όπως και να έχει, το περιεχόμενο είναι γνωστό σε όλους για την ποιότητά του και αυτό μετράει. Σίγουρα θα ψάξω μια πιο πολυτελή έκδοση για τη βιβλιοθήκη μου, ίσως και σε σκληρό εξώφυλλο αν βρω.
Και τώρα λίγα λόγια για την υπόθεση, αν δεν την ξέρετε ήδη, που πολύ αμφιβάλλω. Ο Ηρακλής Πουαρό αποφασίζει να κάνει τις διακοπές του ήσυχα, σε ένα απομονωμένο θέρετρο, αλλά όπως συνήθως δεν μπορεί να αποφύγει την επαφή με τους υπόλοιπους παραθεριστές. Ανάμεσα τους και η γοητευτική ηθοποιός Αρλένα Μάρσαλ, η οποία βρίσκεται δολοφονημένη λίγες μέρες αργότερα σε μια απόμερη παραλία. Ο δαιμόνιος Βέλγος ντετέκτιβ, ξεκινάει τις έρευνές του και απ' ότι φαίνεται οι ύποπτοι είναι πολύ περισσότεροι από τους συνήθεις...Ένα χορταστικό μυστήριο που εκτυλίσσεται σε τόπο διακοπών. Αν έχετε δει την ταινία με τον Peter Ustinov ή το αντίστοιχο επεισόδιο στην αξέχαστη σειρά "Poirot", με τον απολαυστικό David Suchet, μπορεί να θυμάστε την κατάληξη, αλλά αξίζει να διαβάσετε και το βιβλίο, δίπλα στα κύματα, με ένα πλατύγυρο καπέλο στο κεφάλι σας για να μπείτε στο... πνεύμα.

Αυτά ήταν λοιπόν τα βιβλία που αγάπησα τον Ιούνιο και σας προτείνω να πάρετε μαζί σας τον Ιούλιο στις παραλίες ή να τα έχετε στο κομοδίνο σας. Ελπίζω να τα απολαύσετε όπως εγώ και εννοείται ότι περιμένω τα σχόλιά σας αν κάποιο από αυτά το έχετε ήδη διαβάσει ή σας τράβηξε την προσοχή μέσα από αυτή την ανάρτηση. 
Εγώ τώρα πιάνω την επόμενη στοίβα και αρχίζω ήδη να διαβάζω τα βιβλία που θα σας προτείνω τον Αύγουστο.
Φιλιά!




2 σχόλια:

  1. Για το βιβλίο της Κατερίνας, συμφωνώ κι επαυξάνω!
    Το είχα λατρέψει!
    Για το όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, το τελείωσε μόλις η Πέτρα, στην αρχή μου είπε ότι δεν το άντεχε με τίποτα! Οι πρώτες 160 σελίδες ήταν κουραστικές, αλλά το μετά την αποζημίωσε. Τέλος, τα φιλοσοφικά εγκλήματα το έχω στα υπόψη!
    Καλή συνέχεια!
    Αριστέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ, τώρα που το λες δεν έχεις άδικο, ότι ίσως ήταν κάπως "αργό" στην αρχή. Εγώ βέβαια, νόμιζα ότι μου φάνηκε έτσι επειδή είχα ήδη δει την ταινία. Φιλάκια!

      Διαγραφή