Ζωγραφίζοντας κρανία...

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια καλλιτεχνική μόδα που λατρεύει τα σκίτσα κρανίων και μάλιστα στολισμένα με λουλούδια και αφηρημένες χρωματικές παρεμβάσεις. Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στην καθολική γιορτή της Ημέρας των Νεκρών, η οποίο εορτάζεται τον Νοέμβριο. Την ημέρα αυτή, κυρίως στο Μεξικό, υπάρχει το έθιμο να κατασκευάζονται πολύχρωμα ζαχαρωτά κρανία. Αν και το έθιμο αυτό των sugar skulls τηρείται στο Μεξικό από τον 17ο αιώνα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας και στις Η.Π.Α. καθώς φυσικά και στον κόσμο του ίντερνετ, με σκοπό να επηρεαστεί κάθε παρακλάδι της τέχνης, από την ψηφιακή μέχρι και τις πιο παραδοσιακές μορφές της. Ακόμη και tutorials μακιγιάζ θα βρείτε για το πώς θα μεταμορφωθείτε σε ...glamorous κρανίο!
Για μένα πάντως, τα κρανία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σπουδή της ανθρώπινης ανατομίας και όσο περισσότερα ζωγραφίσεις, τόσο περισσότερο εξοικειώνεσαι με τις γωνίες, τις κοιλότητες και τις ιδιαιτερότητες ενός προσώπου. Βέβαια, λίγα διακοσμητικά στοιχεία μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό κρανίο σε έργο τέχνης, άλλοτε πιο χαριτωμένο και άλλοτε πιο ανατριχιαστικό.
Όπως και να'χει, αποφάσισα να δοκιμάσω τις νέες μου πένες PIGMA MICRON 05 και 02, σχεδιάζοντας αυτό το κρανίο, με "μοντέλο" την εικόνα μιας ιατρικής ρέπλικας που βρήκα στο διαδίκτυο. Το χαρτί είναι από μπλοκ Winsor & Newton, σε Medium υφή.
Ελπίζω να βρω το χρόνο φέτος το καλοκαίρι, ανάμεσα σε δουλειά, διάβασμα και μπανάκια, να συνεχίσω να εξασκούμαι στο σχέδιο με μελάνι, που μου αρέσει πάρα πολύ.


4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό! Το'χεις με χίλια, να συνεχίσεις να σχεδιάζεις! Θα μου άρεσε να δω και μια εκδοχή του με χρώμα.
    Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να βρεθώ στο Μεξικό όταν γιορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών... με γοητεύουν οι παραδόσεις που έχουν για την ημέρα.
    Φιλιά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου, σ'ευχαριστώ για το κομπλιμάν, χεχε! Η ζωγραφική με χρώμα με αγχώνει λίγο, ενώ το σχέδιο με μελάνι ή μολύβι με χαλαρώνει απίστευτα. Παράξενα πράγματα! Πάντως θα ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρον μιας και οι μεξικάνικες παραδόσεις δίνουν έμφαση στο χρώμα!

      Διαγραφή
  2. "Τα πήρα στο κρανίο" που λένε! Εγώ δεν ξέρω να ζωγραφίζω (ούτε κρανία)
    αγόρασα όμως μια μπλούζα με ένα κρανίο φτιαγμένο από...στρας! Petra :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτό άκρως επίκαιρο και μοδάτο Πέτρα μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή