The breakfast Challenge | Μέρα 4 | Το turbo vegan πρωινό

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Vegan dairy-free breakfast

Το πρωινό της Πέμπτης άργησε ν' ανέβει λιγάκι, αλλά πριν επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου και γράψω την ανάρτηση, είπα να πάω μια βολτίτσα και με πήρε η νύχτα! Θα σας αφήσω και φωτό από τη θέα του ξενοδοχείου Ορίζοντες στο Κατάκολο όπου ήπιαμε τη μπυρίτσα μας, για να με δικαιολογήσετε λιγάκι που καθυστέρησα! Στο θέμα μας τώρα. Vegan το σημερινό πρωινό και μάλιστα turbo και σκληροπυρηνικό, αφού δεν περιέχει ούτε γαλακτοκομικά, ούτε γλουτένη, αλλά πολλή ενέργεια! Μπορεί να μην είμαι ακόλουθος αυτού του τρόπου διατροφής, και να έχω κάποιες αντιρρήσεις στην αυστηρή vegan φιλοσοφία που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, αλλά μια στο τόσο, δεν κάνει κακό να αποτοξινωνόμαστε λιγάκι και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα!

Το σημερινό πρωτότυπο αλλά απίστευτα νόστιμο πρωινό γεύμα περιλαμβάνει:

porridge με γάλα καρύδας, βρώμη, αμύγδαλα και κεράσια

smoothie μπανάνα-πεπόνι με γάλα καρύδας, ταχίνι και μέλι!

Φίλοι μου, μιλάμε για αποκάλυψη! Καθώς έψαχνα στο ίντερνετ για να δω πώς φτιάχνεται το porridge, η αλήθεια είναι ότι δε μπόρεσα να αντισταθώ στη σκέψη ότι ίσως και να είναι κάπως... μπλιαχ! Χαχα! Μα έκανα μεγάλο λάθος. Δεν ξέρω σε τι οφείλεται η απίθανη γεύση και υφή του, αλλά θα τολμήσω να μαντέψω: το γάλα καρύδας. Πλούσιο στην υφή σαν κρέμα γάλακτος, αλλά εννοείται πολύ πιο ελαφρύ και με υπέροχη γεύση και άρωμα. Δεν έχω λόγια. Παρά μόνο να το δοκιμάσετε. 
Η συνταγή είναι δικής μου έμπνευσης, αλλά δεν απέχει πολύ από τη βασική συνταγή που βρήκα στα περισσότερα sites και οι παραλλαγές της έχουν να κάνουν με τις αναλογίες των υλικών και φυσικά τα διάφορα φρούτα και καρυκεύματα που τη συνοδεύουν.

Υλικά για το vegan porridge

1 φλιτζάνι γάλα καρύδας (το βρήκα στο Βασιλόπουλο σε κονσέρβα)
μισό φλιτζάνι νερό
μισό φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 κουταλιά της σούπας μέλι
μερικά κεράσια
μερικά αμύγδαλα
λίγο μέλι ακόμα για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Βάζω σε κατσαρολάκι το νερό, το γάλα καρύδας, τη βρώμη και το μέλι και αφήνω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να πάρουν μια βράση και να πήξουν, περίπου σαν μπεσαμέλ. Έτοιμο! Το μεταφέρω σε  ωραίο μπολάκι και από πάνω βάζω μερικά κεράσια, περιχύνω λίγο μέλι ακόμα, λίγες νιφάδες βρώμης και τα αμύγδαλά μου. Τρώγεται ζεστό ή κρύο και μάλιστα αν το αφήσετε λίγο στο ψυγείο, αποκτά υφή κρέμας με εξωτική γεύση καρύδας και είναι υπέροχο. Δοκιμάστε το. Το ξαναείπα, αλλά ενθουσιάστηκα.

Πρωινό vegan με πεπόνι, μπανάνες βρώμη και γάλα καρύδας
Oats flakes
Oatmeal for a healthy vegan breakfast
Greek melon

Όσο για το φρουτένιο καλοκαιρινό smoothie μου, χρειάστηκα:

Υλικά

1/4 ενός μικρού πεπονιού
2 μπανάνες κομμένες σε κομμάτια και παγωμένες στην κατάψυξη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
1 φλιτζάνι γάλα καρύδας

Εκτέλεση

Απλά χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το μούλτι και σερβίρουμε! Αχ, απλά πανεύκολο, τέλειο και πολύ - πολύ υγιεινό!

Παρά την ευκολία και τη νοστιμιά του vegan πρωινού που εμπνεύστηκα σήμερα, δε νομίζω ότι θα μπορούσα να το τρώω κάθε μέρα στο σύνολό του. Το smoothie ταιριάζει καλύτερα τους θερινούς μήνες, μιας και είναι τόσο δροσιστικό. Θα το συνδύαζα με το αμερικάνικο πρωινό ή με ένα σάντουιτς Monte Cristo, για να τους προσθέσω μια "πράσινη" νότα. Το porridge θα το έτρωγα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμα και σαν γλυκό.
Πιστεύω πάντως ότι αν έφτιαχνα ακριβώς τις ίδιες συνταγές με κανονικό γάλα, δε θα με ενθουσίαζαν τόσο. Σίγουρα δε θα ήταν τόσο πλούσιες και κρεμώδεις σε υφή. Και περιττό να τονίσω ότι θα ήταν πολύ πιο βαριές στο στομάχι.

Θέλω την άποψή σας, οπωσδήποτε! Τι γνώμη έχετε για τη vegan μανία που δίνει και παίρνει στο Youtube και το Instagram; Αλήθεια, έχετε ακούσει για το "μπανανοκόριτσο", που ισχυρίζεται ότι ζει τρώγοντας 50 μπανάνες την ημέρα; Εμένα περισσότερο με στενοχωρεί το γεγονός ότι πολλά νεαρά κορίτσια (και αγόρια) στην εφηβεία, επηρεάζονται από κάτι τέτοια εξωφρενικά και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, κάνοντας διατροφικά πειράματα.

Πόριτζ vegan με γάλα καρύδας, βρώμη και κεράσια
Smoothie μπανάνα, πεπόνι και γάλα καρύδας
Vegan breakfast, smoothie πεπόνι, βρώμη και γάλα καρύδας

Για το τέλος σας άφησα μια πανοραμική φωτό του λιμανιού του Κατακόλου, για να δείτε που τριγύριζα σήμερα και τελικά έκανα το πρωινό... πατσά! Χαχα! Η φωτογραφία είναι από τον φίλο μου τον Κώστα (ναι, τον τυχερό εορτάζοντα του Ιουλίου που του οργανώσαμε πάρτι-έκπληξη).

Εδώ, μπορείτε να βρείτε και το νέο του blog KONSTANTINOSSXY όπου κυρίως ασχολείται με πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά θέματα (αφού είναι εκπαιδευτικός) και με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Επίσης, ανεβάζει φοβερές φωτογραφίες από τα γλυκύτατα και ζαβολιάρικα γατάκια του.

Αυτά από μένα και σήμερα!
Φιλάκια
♥ Λίνα aka linaaaap ♥

Νυχτερινή θέα από το βουνό του Κατακόλου προς το λιμάνι


6 σχόλια:

  1. Λοιπόν, θα δοκιμάσω και τις δύο σημερινές σου συνταγές - είμαι περίεργη για το porridge με γάλα καρύδας (με γάλα αγελαδινό το έχω δοκιμάσει)!
    Τη vegan μανία που αναφέρεις δεν την έχω αντιληφθεί, στη διατροφή πάντως είμαι του "μέτρον άριστον", εκτός αν υπάρχουν περιορισμοί για λόγους υγείας.
    Καλή συνέχεια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως για το μέτρο! Αν δοκιμάσεις το γάλα καρύδας περιμένω απόψεις. Εμένα με ενθουσίασε!

      Διαγραφή
  2. Βασικά οι μανίες με ενοχλούν!
    Τι θέλω να πω!
    Ανακαλύπτει ο άλλος ξαφνικά την πυρίτιδα -τη βέγκαν διατροφή, την ωμοφαγική, την όποια διατροφή- και τη βλέπει πεφωτισμένος και θέλει να μας "αφυπνίσει" όλους!
    Γενικά πάντως όποιος στρέφεται σε ορισμένα είδη διατροφής και τα ακολουθεί με εμμονή, μάλλον μακροπρόθεσμα βλάπτει παρά ωφελεί την υγεία του!
    Δεν είχα ακούσει για το μπανανοκόριτσο, αλλά δε με ξαφνιάζει πια τίποτα!

    Οι συνταγές φυσικά και θα δοκιμαστούν εν καιρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι! Γίνεται πανικός με κάτι τέτοια και καμιά φορά τρομάζω που υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς να το ψάξουν καθόλου, τα ακολουθούν τυφλά!

      Διαγραφή
  3. vegan και μελι ομως δεν γινεται , μαλλον εισαι vegeterian και οχι vegan .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, δεν το ήξερα και θα πρέπει να διορθώσω κ τον τίτλο! Για την ακρίβεια πάντως, δεν είμαι τίποτα από τα δυο!

      Διαγραφή