The Breakfast challenge | Μέρα 5 | Το ελληνικό πρωινό

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016



Ελληνικό πρωινό επιτέλους σήμερα! Αρχικά είχα σκεφτεί να ερευνήσω το βραζιλιάνικο breakfast, για να τιμήσω την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, αλλά απογοητεύτηκα, γιατί ανακάλυψα ότι οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη συνταγή για το πρωινό τους και δεύτερον μου ήταν αδύνατον να βρω παπάγια. Αλλά τώρα θέλω οπωσδήποτε παπάγια. 

Τέλος πάντων. Μπορεί όπως είπαμε και την πρώτη μέρα οι Έλληνες να μην είναι φημισμένοι για τα πρωινά τους γεύματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η υπέροχη κουζίνα της χώρας μας δεν έχει να προσφέρει ατέλειωτες πεντανόστιμες λιχουδιές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας. Το μελέτησα αρκετά το θέμα και βρέθηκα μπροστά σε πολλές εναλλακτικές, πράγμα που με εξέπληξε, γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσες παραδοσιακές συνταγές που έχουμε συνηθίσει να τρώμε σαν σνακ ή γλυκό, θα ήταν εξαιρετικές επιλογές και για το πρωί. 
Από τις τόσες ιδέες που μου πέρασαν από το μυαλό, κατέληξα σε δυο. Αφράτα τηγανόψωμα γεμιστά με φέτα και συνοδευμένα με μέλι, και ρυζόγαλο με πορτοκάλι και κανέλα. Πανεύκολα και τα δυο στην εκτέλεση, αυτά τα πιάτα οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν από τα καλύτερα που δοκίμασα αυτή την εβδομάδα.


Για τα τηγανόψωμα θα χρειαστείτε:

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
αλάτι
ζάχαρη
λίγο ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 φλιτζάνι)

τυρί φέτα της επιλογής σας για τη γέμιση. Εγώ έβαλα φέτα Παρνασσού που είναι μαλακιά και την προτιμάμε πάντα.
Μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί και ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να έχετε ένα λείο και απαλό ζυμαράκι, όπως αυτό του ψωμιού ή της πίτσας. Το αφήνετε για μισή ωρίτσα σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο, το χωρίζετε σε 5 κομμάτια και τα ανοίγετε με τον πλάστη σε ορθογώνια ή τετράγωνα φύλλα. Τα δικά μου ήταν περίπου 12x17 εκατοστά και σε πάχος περίπου 5 χιλιοστά. Βάζετε λίγη φέτα στη μέση και διπλώνετε προς τα μέσα τις απέναντι πλευρές (δηλαδή πρώτα δεξιά-αριστερή και μετά επάνω-κάτω. Φαντάζομαι μπορείτε να το τυλίξετε όπως θέλετε, αλλά εμένα έτσι με βόλεψε εκείνη τη στιγμή. Τηγανίζετε σε αρκετά καυτό λάδι (όχι όμως στο τέρμα) για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Παίρνουν αυτό το τέλειο χρυσαφί χρώμα. 
Τα απλώνετε σε χαρτί κουζίνας, αλλά ούτως ή άλλως δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου λάδι.
Περιχύνετε με μέλι για έναν τέλειο, αφράτο, γλυκό και αλμυρό μαγικό συνδυασμό. Είναι πολύ καλύτερα ζεστά. Καλή όρεξη!


Το ρυζόγαλο το έφτιαξα κάπως έτσι:

600 γραμμάρια γάλα
50 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
50 γραμμάρια ζάχαρη
1 φέτα πορτοκάλι ξεφλουδισμένη
βανίλια
κανέλα για το πασπάλισμα στο τέλος

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από την κανέλα σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύετε συχνά-πυκνά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει το ρυζόγαλο. Μπορεί να πάρει και πάνω από μισή ώρα. Προσέξτε να μην φουσκώσει και χυθεί. Μεταφέρετε σε μπολάκια, πασπαλίζετε με κανέλα και απολαμβάνετε.

Γρήγορες και εύκολες οι συνταγές σήμερα, και κυρίως με απλά υλικά που όλοι έχουμε πάντα στο σπίτι! Σίγουρα πολλοί από εσάς φτιάχνετε κάποια από τις δυο ή και τις δυο πολύ συχνά. Αλλά πόσο συχνά τις φτιάχνετε για πρωινό; Δε νομίζετε ότι είναι καλή ιδέα; Νομίζω πάντως ότι θα ταίριαζε και μια φρουτοσαλάτα μαζί με όλα αυτά. Εσείς τι λέτε;

Αυτά από μένα και σήμερα. Έχω βάλει σκοπό να μείνω ξύπνια ως τις 2:00 για να δω όση από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αντέξω, αλλά όσο περνάει η ώρα, τόσο πιο χλωμό μου φαίνεται. Μάλλον θα τη δω αύριο στο YouTube απ ότι φαίνεται. Προς το παρόν θα χαζέψω το καινούργιο vlog της Zoella και θα φάω λίγο από τον τέλειο σοκολατένιο χαλβά που έφτιαξε η αδερφή μου!

Φιλάκια
♥ Λίνα aka linaaaap ♥




4 σχόλια:

  1. Και τα δύο μου αρέσουν πάρα πολύ και τώρα μία σιελόρροια την έπαθα.
    Μπράβο Λίνα για αυτή την επιλογή σου για πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε σε προλαβαίνω με τα πρωινά!
    Πάω να δω τι άλλο έχασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή