Αμερικάνικο μενού αλά Halloween - Δύο συνταγές!

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

σουφλέ πορτοκαλί κολοκύθας

Μπορεί στην Ελλάδα να μη γιορτάζουμε το Halloween, τη γνωστή αμερικάνικη γιορτή που έχουμε συνδυάσει με τις πορτοκαλί σκαλισμένες κολοκύθες και τις τρομακτικές στολές, αλλά όλο και κάποια επιρροή μας έχει ασκήσει τόσα χρόνια που βλέπουμε αμερικάνικες ταινίες και σειρές. Κι όταν πέσει στα χέρια μας μια ζουμερή κολοκύθα, την καταψύχουμε και τη φυλάμε για να την αξιοποιήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή σήμερα. Έτσι για να λέμε ότι είμαστε και λίγο κοσμοπολίτες!

Η συνταγή αυτή είναι μια σημερινή παραλλαγή του σουφλέ με κολοκύθι, το οποίο είχα ανεβάσει η ίδια αρκετά χρόνια πριν στις Συνταγές της Παρέας. Σουφλέ κολοκύθας, λοιπόν!

Υλικά:

μισό κιλό κολοκύθα πορτοκαλί σε κύβους
ένα φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
μισό φλιτζάνι βιτάμ
μισό φλιτζάνι γάλα ζεστό
1 κουταλάκι μπέικιν
αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
3 αβγά χωρισμένα
μισό φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη


Εκτέλεση:


σουφλέ πορτοκαλί κολοκύθας -κομμάτι

Βάζουμε την κολοκύθα σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πουρές, αλλά όχι και εντελώς λείος. Έχει πολλά υγρά, δε χρειάζεται νερό. Μόλις πιει τα περισσότερα υγρά, την τσιγαρίζουμε στο βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα ασπράδια που τα έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα. Τελευταία ρίχνουμε τη μαρέγκα, την οποία ανακατεύουμε με αργές, μεγάλες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Βάζουμε σε ταψί ή πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς περίπου για μισή ώρα το πολύ. Προσοχή, μην ανοίξετε το φούρνο καθόλου στο ενδιάμεσο.
Εύκολο, έτσι;

brownies σοκολάτας στο πιάτο

Και για ένα απολύτως αμερικάνικο μενού, δε θα μπορούσε να λείψει το επιδόρπιο: ένα ταψάκι σοκολατένια brownies, το οποίο το φτιάχνω ομολογουμένως πιο συχνά και -ευτυχώς-ήταν μεγάλη επιτυχία. Η συνταγή είναι κι αυτή δικής μου εμπνεύσεως (σπάνια ακολουθώ πιστά συνταγές).

Υλικά:

3 αβγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
3/4 φλιτζανιού κακάο
μισό φλιτζάνι βιτάμ λιωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
μισό κουταλάκι σόδα
λίγο αλάτι
Προαιρετικά
λίγο κονιάκ (ή λικέρ, ή ουίσκι)
μερικά χοντροκομμένα μπισκότα (ό,τι θέλετε)
κομματάκια σοκολάτας

brownies σοκολάτας με κακάο-δυο κομμάτια στο πιάτο

Εκτέλεση:

Για να μην τα πολυλογώ, ανακάτεψα όλα τα υλικά μαζί, χωρίς καν τη βοήθεια του μίξερ.
Το έψησα στους 160 για 30 λεπτά.
Βγήκε πολύ αφράτο και μαλακό, χωρίς να στεγνώσει καθόλου.
Αυτά για σήμερα! Ελπίζω να σας άρεσε το μενού μου! Φιλάκια!


Εμφάνιση → 25 σχόλια: