Η Οδύσσεια ενός cupcake!

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Cupcakes βανίλιας απλά συνταγή
Τι παθαίνουν τα κέικ αν δεν τηρήσω τις αναλογίες της συνταγής; Τι παθαίνουν τα cupcakes αν τους βάλω πολλή ζάχαρη; Γιατί βούλιαξαν τα cupcakes; Τι σχέση έχουν οι μπαταρίες με τα αποτυχημένα cupcakes;  Αυτές τις απορίες έρχομαι να σας λύσω, μιας και χτες έφτιαξα 2 παρτίδες cupcakes, μέχρι να καταλάβω τι έκανα λάθος!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η συνταγή της Cupcake Jemma στο Youtube για τα τέλεια κεκάκια βανίλιας έλεγε:
 125 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
 125 γρ. ζάχαρη
 2 αβγά
125γρ. βούτυρο
 1/4 κουτ. γλυκού σόδα
 απόσταγμα βανίλιας

 Ωραία όλα αυτά. Αλλά έλα που εγώ δεν είχα μπαταρίες στη ζυγαριά της κουζίνας! Κι έτσι βρήκα ένα site που έκανε μετατροπές ανάλογα με τα υλικά, από γραμμάρια σε κούπες κλπ. Ωραία όλα αυτά επίσης. Μόνο που προφανώς επειδή βιαζόμουν, δεν πρόσεξα καλά και αντί να κοιτάξω την αναλογία της κανονικής ζάχαρης, κοίταξα της άχνης! Κι έβαλα σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα!
Την πρώτη φορά, δεν είχα φαρίνα και έβαλα απλό αλεύρι και το αντίστοιχο μπέικιν πάουντερ. Όταν τα κέικ άρχισαν από τα πρώτα λεπτά να ξεχειλίζουν σαν ηφαίστειο και να μου κάνουν το φούρνο χάλια, σκέφτηκα ότι ίσως έβαλα πολύ μπέικιν πάουντερ. Και αφού απογοητεύτηκα, έσβησα το φούρνο λίγο νωρίτερα απ' όσο έπρεπε, γιατί έπρεπε να φύγω για τη δουλειά! Όταν γύρισα, ήξερε ότι έπρεπε να τα πετάξω και να φτιάξω άλλα! Πού θα μου πάτε άτιμα!
Πήγα και αγόρασα φαρίνα ειδικά για να αποφύγω το μπέικιν πάουντερ και έκανα τη ζύμη λίγο πιο σφιχτή. Επίσης, έβαλα στο κάθε χαρτάκι πολύ λιγότερη ποσότητα απ' ό,τι την πρώτη φορά.
Αλλά μάταια!
Για να μην τα πολυλογώ, το αποτέλεσμα ήταν και τις 2 φορές αυτό! Την πρώτη ήταν πολύ χειρότερα, μάλλον.
έκατσαν τα cupcakes

Πώς κατάλαβα ότι κάτι τρέχει με τη ζάχαρη; Όταν δοκίμασα! Παιδιά, δεν τρώγονταν, ήταν πετιμέζι και πολύ κολλώδη! Χαχα! Αν προσέξετε την εικόνα, η ζάχαρη φαίνεται! Είναι αυτά τα μικρά κομματάκια που λαμπυρίζουν! Οπότε πήγα και ξαναείδα πιο προσεκτικά το βίντεο με τη συνταγή. Όλα OK. Ξαναγύρισα στο site με τις μετατροπές. Κι εκεί, έπαθα το εγκεφαλικό! 

125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη είναι μία κούπα περίπου.
125 γραμμάρια ζάχαρη κανονική είναι μισή!

Τουλάχιστον το πήρα χαμπάρι, έστω και αργά.
Και μέσα στη νύχτα, έκανα την τρίτη και φαρμακερή προσπάθεια.
Και ευτυχώς, πέτυχε!
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Πανέμορφα και πολύ νόστιμα, αλλά παρόλα αυτά, την υπερβολική δόση ζάχαρης δεν τη γλιτώσαμε, την έβαλα στη βουτυρόκρεμα, που είναι πνιγμένη στην άχνη! Πρέπει να βρω άλλη συνταγή για επικάλυψη...

κεκάκια cupcakes σε κόκκινο φόντο με λευκή βουτυρόκρεμα συνταγή

Ηθικό δίδαγμα 1ο: Ο επιμένων νικά.
Ηθικό δίδαγμα 2ο: Αν το σούπερ μάρκετ σας δεν έχει μπαταρίες για τη ζυγαριά κουζίνας, μην περιμένετε μέχρι να φέρει. Πηγαίνετε και πάρτε από αλλού!


5 σχόλια:

  1. Μπράβο, μπράβο! Δύο φορές μπράβο, όσες και οι αποτυχίες σου! Το τονίζω γιατί εγώ θα είχα απαγοητευθεί και δε ξέρω αν θα ξαναπροσπαθούσα, γι' αυτό σε θαυμάζω! Θα την δω τη συνταγή αλλά χωρίς τη βουτυρόκρεμα σίγουρα! Καλό Σ/Κ, φιλιά! (Αγγελική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η βουτυρόκρεμα δεν αντέχεται! Σε μικρές ποσότητες βέβαια είναι αρκετά καλή! Θα δοκιμάσω μια άλλη συνταγή που έχω βάλει στο μάτι και θα σας ενημερώσω!

      Διαγραφή
  2. Χεχε!! Γελάω έτσι που τα γράφεις! Δεν πειράζει όμως, αφού τα πέτυχες τελικά - έστω και με την τρίτη προσπάθεια!
    Δείχνουν νοστιμότατα! Καλοφάγωτα!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή