The breakfast challenge | Μέρα 2 | Το αμερικάνικο πρωινό

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016


H δεύτερη μέρα της πρόκλησης του πρωινού έφτασε και με βρήκε πολύ ορεξάτη! Κλασικό αμερικάνικο πρωινό για σήμερα, και τα τηγάνια πήραν φωτιά τα ξημερώματα, μιας και οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παίρνουν ιδιαίτερα στα σοβαρά το πρώτο γεύμα της ημέρας. Την Κυριακή που θα φτάσω στο Αγγλικού τύπου πρωινό φανταστείτε τι έχει να γίνει! 
Το μενού όπως βλέπετε περιελάμβανε πολλά και διάφορα! Λουκάνικα χωριάτικα ψητά στο φούρνο, μπέικον, αβγά ομελέτα -τα γνωστά scrambled eggs-, μια στοίβα pancakes με αρκετές συνοδευτικές επιλογές και φρουτοσαλάτα με πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, έτσι, για... τη χώνεψη! Το καφεδάκι λείπει, γιατί έχω πια συνηθίσει να τον παραγγέλνω από ένα καφέ κοντά στη δουλειά.

Πραγματική ενεργειακή βόμβα, που κυριολεκτικά σε κρατάει όλη μέρα στο πόδι, χωρίς γουργουρητά και αδυναμίες. Ιδανικό για όσους λείπουν από το σπίτι για πολλές ώρες και δεν προλαβαίνουν να φάνε τίποτα μέχρι να γυρίσουν.
Εννοείται φυσικά ότι χρειάζεται πολλή ώρα για να ετοιμαστεί ένα τέτοιο λουκούλειο γεύμα, γι' αυτό αν ψήνεστε να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας, ξεχάστε το χουζούρεμα μέχρι την τελευταία στιγμή. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, γιατί εκτός από το πρωινό σας, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και την ανατολή του ηλίου! Το τελευταίο αρνητικό είναι, όπως καταλαβαίνετε, η λάντζα. Θα χρειαστείτε αρκετά σκεύη για όλη αυτή την υπερπαραγωγή, και ο μόνος που θα αποφασίσει αν αξίζει τον κόπο, είστε εσείς και οι συνδαιτυμόνες σας.
Η ποσότητα που έφτιαξα, επαρκεί άνετα για τρία άτομα. Εγώ φυσικά, έφαγα όσο μπορούσα το πρωί και αν αναρωτιέστε αν έπεισα το Δημήτρη να καθίσει στο τραπέζι, θα σας απογοητεύσω! Ό,τι έμεινε μας περίμενε να γυρίσουμε από τη δουλειά και δεν ήταν καθόλου άσχημα τα λουκάνικα για βραδινό, συνοδευόμενα με τηγανιτές πατατούλες.
Αν θα το έκανα κάθε μέρα; Όσο κι αν απόλαυσα τη διαδικασία, τις χορταστικές γεύσεις και την ενέργεια που μου πρόσφεραν, λίγο δύσκολο. Για μια φορά την εβδομάδα πάντως, (προφανώς Κυριακή) είναι ιδανικό και θα σας το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Το χειμώνα μάλιστα, προβλέπω ότι θα είναι ακόμα καλύτερο.
Πάμε τώρα να σας πω στα γρήγορα πώς έφτιαξα το κάθε τι. Για τα pankcakes, έχω πάντα δυο εναλλακτικές συνταγές. Η μία είναι του Άκη Πετρετζίκη, ο οποίος για μένα είναι κατά 99% εγγύηση και θα τη βρείτε εδώ. Η άλλη είναι μια απλούσταστη συνταγή, που μοιάζει πολύ με αυτή της κρέπας.

Υλικά

1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
λίγη βανίλια
2 κουταλιές σούπας σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

Απλά ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί, ελάχιστα, μέχρι να ενσωματωθούν. Βάζω λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι (όχι να κολυμπάει, γιατί τα πρώτα pancakes θα πάνε χαμένα) και αρχικά ανάβω μέτρια φωτιά. Με μια μεγάλη κουτάλα της σούπας ρίχνω στο κέντρο μία κουταλιά από το μείγμα μου και περιμένω να αρχίσει να βγάζει φουσκαλίτσες. Δεν περιμένω να στεγνώσει τελείως η επιφάνεια γιατί μετά δεν ψήνεται ομοιόμορφα. Επομένως τη γυρίζω όσο είναι ακόμα υγρή από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι καθώς γυρίζετε το pancake με τη σπάτουλα, πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί, για να μην διαλυθεί.
Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δυο πλευρές είναι έτοιμες. 
Σερβίρετε με πραλίνα, βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι ή maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), το οποίο θα πρέπει να βρω, γιατί πολύ το ακούω και δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.


Τα λουκάνικα και το μπέικον ήθελαν απλά ένα ψησιματάκι. Στα λουκάνικα έκανα πολλές τρύπες με το πιρούνι, τα έβαλα σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τα έψησα στους 200 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο.

Το μπέικον, το έβαλα στο ίδιο τηγάνι από τα pancakes -που ούτως ή άλλως δεν αφήνουν ίχνη- χωρίς λάδι ή βούτυρο. Το άφησα σε πολύ χαμηλή φωτιά και όταν ξεκόλλησε από τη μια μεριά, το γύρισα και από την άλλη. Δεν πήρε πάνω από 2-3 λεπτά.

Τέλος, για την ομελέτα, χτύπησα ελαφρά τρία αβγά, χωρίς να προσθέσω τίποτα άλλο. Λίγο βούτυρο , πάλι στο ίδιο τηγάνι, και έριξα μέσα το μείγμα, χωρίς να το πειράξω μέχρι να αρχίσει να ψήνεται στις άκρες. Όταν άρχισε να ψήνεται, πήρα μια σπατουλίτσα και άρχισα να σπρώχνω απαλά τις άκρες προς τα μέσα, επιτρέποντας στο υπόλοιπο υγρό να κυλάει και να παίρνει τη θέση του στις άκρες για να ψηθεί κι αυτό. Όταν στερεοποιηθεί πια όλο το μείγμα, έτοιμα τα scrambled eggs μου. Στο τέλος, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.

Αυτά λοιπόν απ΄τη δεύτερη ημέρα της breakfast challenge. Μια νότα αμερικάνικη, για να προετοιμάζομαι για το ταξίδι που ονειρεύομαι στη Νέα Υόρκη. Τι λέτε, σας έχω βάλει σε πειρασμό ή ακόμα; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου