The Breakfast Challenge | Μέρα 6 | Το γαλλικό πρωινό

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016


Αισίως φτάσαμε στην 6η μέρα του Breakfast Challenge και πάνω που είχα στερέψει από ιδέες, θυμήθηκα ότι υπάρχει μια μεσογειακή χώρα με απίθανες λιχουδιές που θα ήταν ιδανικές για πρωινό! Όπως έχετε ήδη διαβάσει και από τον τίτλο, αυτή η χώρα είναι η Γαλλία η οποία φημίζεται για την εκλεπτυσμένη κουζίνα της και ιδίως για την ατέλειωτη ποικιλία σε ζύμες που έχει να μας προσφέρει. Εγώ διάλεξα δύο από αυτές τις ζύμες σήμερα, κλασικές και αγαπημένες. Και κάτι ακόμα. Έτσι, για να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε παριζιάνικο bistro και να πάρουμε τα πάνω μας.
Μπαγκέτα λοιπόν, και φυσικά κρουασανάκια σπιτικά. Τώρα, μη νομίζετε ότι κάθισα και έφτιαχνα τη ζύμη των κρουασάν επί τρεις μέρες (γιατί τόσο χρειάζεται). Βρήκα μια συνταγή για γρήγορα και εύκολα κρουασάν στο site - ποιου άλλου- του Άκη Πετρετζίκη και τα είχα έτοιμα μέσα σε δυο ώρες. Εγώ το μόνο που άλλαξα ήταν ότι χρησιμοποίησα μασκαρπόνε αντί για το κλασικό τυρί κρέμα. Εντάξει, μην περιμένετε να έχει τη γεύση του αυθεντικού, αλλά είναι ούτως ή άλλως πολύ νόστιμο. Μην ξεχάσετε να τα βουτήξετε στον καφέ σας!
Το γαλλικό μενού όμως δε σταματάει εδώ. Έφτιαξα και ένα μίνι σουφλέ θα το πω, που στην ουσία είναι αβγουλάκι αχτύπητο με κρέμα στο φούρνο. Πολύ απλό και ιδιαίτερα πρωτότυπο.



Το αβγό στο φούρνο θα το φτιάξετε έτσι απλά:

Λίγη κρέμα γάλακτος σε ένα κεραμικό μπολάκι ειδικό για φούρνο, ένα αβγό από πάνω, αλάτι, πιπέρι ,λίγο θυμάρι και είστε έτοιμοι. Ταιριάζει τέλεια με τη μπαγκέτα!

Για δυο μπαγκέτες θα χρειαστείτε

2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κάτι λιγότερο από 1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
αλάτι
λίγη ζάχαρη

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε στο μίξερ με το εξάρτημα ζυμώματος για 5-6 λεπτά, ίσως και παραπάνω. Η ζύμη είναι πολύ κολλώδης και είναι σχεδόν αδύνατον να τη ζυμώσετε με τα χέρια. Αν δεν έχετε μίξερ, προτιμότερο είναι να δοκιμάσετε με ένα πιρούνι. Τη μεταφέρετε σε ένα καλά λαδωμένο μπολ. Σκεπάζετε και βάζετε σε ζεστό μέρος για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Όταν φουσκώσει αρκετά, απλώνετε η ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε σε δυο κομμάτια και τα πλάθετε κάπως ώστε να είναι όσο πιο μακρόστενα γίνεται. Μη φοβηθείτε ότι είναι πολύ λεπτά και μικρά. Θα φουσκώσουν κι άλλο. Το να τις πλάσετε είναι αρκετά δύσκολο, γιατί η ζύμη είναι πολύ μαλακιά. Στην ουσία τις τραβολογάτε απαλά από δω κι από 'κει με πολλή προσοχή, μέχρι να γίνουν μακρόστενες. Αν έχουν σχισμές και κενά και μοιάζουν μαστιχωτές, μην ανησυχείτε. Αυτό θέλουμε! Τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνετε ακόμα μισή ωρίτσα να ξαναφουσκώσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνετε τις μπαγκέτες σας στους 240 βαθμούς, για 20-30 λεπτά περίπου. Ένα μυστικό που είδα σε κάποιο site, είναι να βάλετε ακριβώς από κάτω ένα ταψί με λίγο νερό. Προφανώς εμποδίζει τη μπαγκέτα να στεγνώσει και την αφήνει μαλακιά κι αφράτη.

Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό! Μπορεί να μην την έκανα ακριβώς όπως οι φίλοι μας οι Γάλλοι, αλλά νομίζω ότι δε θα μου κρατήσουν κακία, μιας και είναι πεντανόστιμη.
Μπορείτε να την απολαύσετε με μαρμελάδα και βούτυρο, ή φυσικά να τη γεμίσετε με ό,τι τραβάει η ψυχή σας. Εμείς μιας και είχαμε δυο, τις δοκιμάσαμε και με τους δυο τρόπους. 
Αλλά δεν ξέρω αν παρατηρήσατε το καλύτερο! Για να δώσω μια πιο παριζιάνικη νότα στο πρωινό μου, μου ήρθε η φαεινή ιδέα και έφτιαξα στα γρήγορα και εκτύπωσα χάρτινα δαχτυλιδάκια για τις μπαγκέτες, που γράφουν "Lina's Baguettes". Ναι, το ξέρω είμαι ψωνάρα, αλλά τη βρήκα πολύ χαριτωμένη ιδέα. 


Όλα αυτά τα εδέσματα συνοδεύονται φυσικά με ό,τι σας αρέσει, αλλά το καφεδάκι και η μαρμελάδα είναι απαραίτητα. Εμάς όπως βλέπετε και στη φωτογραφία η μαρμελάδα μας τελείωσε. Σνιφ. 

Λοιπόν, τι λέτε; Μήπως το γαλλικό πρωινό είναι το αγαπημένο σας από τα 6 που έχω φτιάξει ως τώρα; Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν γίνεται να τα ετοιμάσετε όλα αυτά το πρωί πριν πάτε στη δουλειά ή στη σχολή. Χρειάζεται τα περισσότερα να τα έχετε έτοιμα από την προηγούμενη μέρα, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Γιατί ένα ταξιδάκι express στο Παρίσι, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε σε αεροπλάνο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.


Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί καθυστέρησε πάλι το σημερινό πρωινό, ο λόγος είναι πολύ σοβαρός. Ήταν επείγουσα ανάγκη να παρευρεθώ στη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Γιάννη Ζουγανέλη στη Ζαχάρω! 
Οι περισσότεροι θα συμφωνείτε ότι ο Βασίλης είναι ένας τεράστιος καλλιτέχνης με απίστευτα τραγούδια στο ενεργητικό του. Το fan club του είναι απλά εντυπωσιακό και οι συναυλίες του εμπειρία ζωής. Κυριολεκτικά, στο λεξικό δίπλα στο λήμμα "συναυλία" θα έπρεπε να υπάρχει η φωτογραφία του Β. Παπακωνσταντίνου επάνω στη σκηνή. Τον έχω δει ουκ ολίγες φορές live, αλλά όποτε μαθαίνω ότι βρίσκεται στην περιοχή μας, φεύγω με χίλια χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αλλά και ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής και συνθέτης, που έχει γράψει μεγάλα τραγούδια. Βέβαια, στη συναυλία ξεσήκωσε όλο το στάδιο με τα αστεία του. Εγώ πραγματικά έκλαψα από τα γέλια.
Να εδώ και μια φωτογραφία που πρόλαβα να τραβήξω, γιατί όταν περνάω τόσο όμορφα, συνήθως ξεχνάω να βγάλω τα κινητά και τις φωτογραφικές από την τσάντα!


Αυτά από μένα! Αύριο είναι η τελευταία μέρα του Breakfast Challenge και σας έχω φυλάξει το βασιλιά των πρωινών, το Full English! 
Τα λέμε αύριο!
Φιλάκια
Λίνα aka linaaaap


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου